MacBook Air M1 Chip sa Retina ekranom (Late 2020) 256GB

MacBook Air M1 Chip sa Retina ekranom (Late 2020) 256GB

Šifra proizvoda:
EAN:
Brend: Apple

Boja

Tastatura

Dodaj u korpu

Kratak opis

Apple MacBook Air 13-inch sada ima prvi Apple čip dizajniran posebno za Mac. Apple M1 integriše CPU, GPU, Neural Engine, I/O i još toga u jedan sistem na čipu (SoC). Realizujte svoje projekte pomoću brze osmojezgrene procesorske jedinice i preuzmite grafički intenzivne aplikacije i igre sa sedmojezgrenim GPU-om. Ubrzajte zadatke mašinskog učenja pomoću 16-jezgrenog Neural Enginea. Potpuno novi dizajn bez ventilatora, baterija može da drži do 18 sati rada.

Sa preko 4 miliona pixela Retina ekran od 13,3 inča ima rezoluciju 2560x1600 odnos širine i visine 16:10 sa 227 ppi. Ekran takođe ima do 48 procenata više boja u odnosu na prethodnu generaciju. Sa True Tone tehnologijom, balans belog se automatski prilagođava temperaturi boje svetlosti oko vas radi prirodnijeg doživljaja gledanja.

Povežite se na Internet putem Wi-Fi 6 (802.11ax) i koristite kompatibilnu bežičnu perifernu opremu i dodatnu opremu sa Bluetooth 5.0. Dva Thunderbolt 3 porta pružaju USB4 podršku i mogu se čak povezati sa Apple Pro XDR ekranom u punoj rezoluciji od 6K. Apple je takođe uključio mikrofone studijskog kvaliteta za jasne snimke i pozive. Tu je i Appleov najnoviji ISP za kameru u čipu M1, koji omogućava oštrije slike i više detalja u senkama i isticanja u video pozivima. Zaštitite svoj MacBook Air pomoću Secure Enclave u M1, kao i Touch IDom. Magična tastatura sa pozadinskim osvetljenjem pruža udoban doživljaj kucanja, a dodirna podloga Force Touch omogućava preciznu kontrolu kursora, mogućnosti detekcije pritiska i Multi-Touch pokrete.

Ovaj Mac dolazi sa unapred instaliranim macOSom. Ažuriranja se mogu besplatno preuzeti putem Mac App Store. Proverite Eplovu veb lokaciju da li ispunjava uslove za nadogradnju.

Apple M1 čip

Pakovan sa 16 milijardi tranzistora, Apple M1 integriše CPU, GPU, Neural Engine, I/O i još više u jedan sistem na čipu (SoC). Izgrađen sa 5nm procesnom tehnologijom, Apple M1 pruža performanse koje su vam potrebne bez žrtvovanja efikasnosti napajanja. Apple M1 ima četiri jezgra visokih performansi, od kojih je svako dizajnirano za izvršavanje jednog zadatka, što omogućava multithreadovanje. Postoje i četiri jezgra efikasnosti za rad sa lakšim radnim opterećenjima, koristeći samo desetinu snage, a istovremeno pružajući brze performanse. To znači da Apple M1 radi i do 3,5 puta brže od prethodne generacije, a da istovremeno baterija izdrži do 15 sati bežičnog pretraživanja veba i do 18 sati reprodukcije video zapisa.

Apple M1 8-Core CPU
8GB Unified RAM | 256GB SSD
13.3" 2560 x 1600 IPS Retina Display
7-Core GPU | 16-Core Neural Engine
P3 Color Gamut | True Tone Technology
Wi-Fi 6 (802.11ax) | Bluetooth 5.0
Force Touch Touchpad | Touch ID Sensor
2 x Thunderbolt 3 / USB4 Ports
Magic Keyboard | Force Touch Trackpad
macOS

Kliknite ovde za detaljan opis

Snaga je u vazduhu.Apple M1 čip je početak novog poglavlja za najtanji i najlakši Apple prenosni računar. Do 3,5 puta brži procesor. Do 5 puta brža grafika. Najnapredniji Apple Neural Engine za do 9 puta brže mašinsko učenje. Najduže trajanje baterije na MacBook Air-u do sad. I dizajn bez ventilatora za tihi rad. Ima neviđenu snagu i spreman je da te prati gde god da kreneš.

Mali čip. Veliki korak.

Evo ga! Prvi Apple čip dizajniran posebno za Mac. Opremljen sa neverovatnih 16 milijardi tranzistora, Apple M1 sistem na čipu (SoC) objedinjuje procesor, grafički procesor, Neural Engine, ulaz/izlaz i još mnogo toga u jednom malom pakovanju. Sa neverovatnim performansama, posebno dizajniranim tehnologijama i vrhunskom energetskom efikasnošću,¹ M1 ne predstavlja samo korak dalje, već jedan potpuno novi nivo u razvoju Mac prenosnog računara.

Procesor

8-jezgarni procesor
Razbija zadatke,
ali ne i bateriju.

M1 poseduje najbrži procesor koji je Apple ikad napravio. Uz tako brz procesor, MacBook Air može obavljati nove vrlo intenzivne zadatke, kao što su filmska montaža ili igranje grafički zahtevnih igara. 8-jezgarni procesor na M1 čipu nije samo do 3,5 puta brži od prethodne generacije,² već postiže ravnotežu između jezgara za visoke performanse i jezgara za efikasnost, pa sa lakoćom obavlja svakodnevne zadatke uz deset puta manju potrošnju energije.

Grafički procesor

7-jezgarni ili
8-jezgarni
grafički procesor

Odličan igrač.
Ozbiljan radnik.

Do
5 puta
brža grafika3

Baterija za celi dan

Do 18 sati
baterije.
Da, to je šest
sati više nego
do sad.4

Termoefikasnost

Bez ventilatora.
Bez buke.

M1 čip.

Mašinsko učenje

Do devet puta brži.5
Impresivno, čak i za
16-jezgarni Neural Engine.

Aplikacije na MacBook Air-u koriste mašinsko učenje za automatsko poluprofesionalno retuširanje fotografija, povećanje preciznosti pametnih alata, poput Magic Wand-a, kao i audio filtera prilikom automatskog prepoznavanja. I to nije sve. To nije samo inteligencija — to je snaga kompletnog seta tehnologija za mašinsko učenje.

macOS Big Sur

MacOS Big Sur
blista sa
M1 čipom.

Zamišljen tako da iskoristi potpuni potencijal M1 čipa, macOS Big Sur značajno poboljšava preformanse Mac računara i donosi brojna druga poboljšanja. Napredne nove mogućnosti aplikacija. Prelepi novi dizajn. Najbolje mogućnosti za zaštitu privatnosti i najbolja sigurnost u svojoj klasi. To je najnapredniji Apple softver do sad, na najnaprednijem Apple hardveru.

Brzina i responzivnost

M1 čip i macOS Big Sur zajedno ceo sistem čine znatno bržim. MacBook Air se u trenu pokreće iz stanja mirovanja. Sve svakodnevne radnje su brže — od gledanja fotki do surfovanja u Safariju. Tvoje najzahtevnije aplikacije uvek imaju onoliko snage koliko im treba.
Budi se
u trenu.I pun
energije.

Najveća kolekcija aplikacija do sad

Iskoristi moćne aplikacije posebno napravljene za M1. Rosetta 2 omogućava rad svih tvojih postojećih aplikacija. Sada po prvi put svoje omiljene aplikacije sa iPhone-a i iPad-a možeš koristiti direktno u macOS Big Sur operativnom sistemu. Dobićeš pristup najvećoj kolekciji aplikacija za Mac do sada.Objedinjena memorija

Svestrani prenosni računar sa memorijom koja omogućava neverovatne stvari.

M1 čip donosi do 16 GB super brze objedinjene memorije. Ovaj jedinstveni skup memorije velike propusne moći i niske latencije omogućava aplikacijama efikasnu razmenu podataka između CPU-a, GPU-a i Neural Engine-a — tako da sve što radiš teče brzo i glatko.

SSD prostor

D0
2 TB
SSD prostora6

Do
2 puta
brži SSD7

Bezbednost.

Zahvaljujući M1 čipu i macOS Big Sur operativnom sistemu, MacBook Air ima ugrađene napredne mogućnosti za zaštitu sigurnosti i privatnosti koje štite tvoj sistem i podatke.

MacBook Air
zna da čuva tajnu.

Retina displej

Nestvarno stvarne boje.

Na brilijantnom 13,3-inčnom Retina displeju rezolucije 2560 x 1600, slike su neverovatno detaljne i realistične. Boje su življe nego ikad pre. Staklo se prostire do same ivice kućišta, pa se možeš zaista fokusirati na ono što gledaš.

P3 širok raspon boja

Široka paleta boja
na displeju.

25%
više boja nego sRGB

Gustina piksela

True Tone tehnologija

Oku ugodan i udoban. Kako bi imao što prirodniji prikaz slike, MacBook Air automatski prilagođava belu tačku na ekranu temperaturi boje okruženja.


Kamera i mikrofoni.

Savršen prenos uživo.

Tri ugrađena mikrofona garantuju da će se ono što kažeš čuti, bez obzira na to da li obavljaš poziv, diktiraš ili snimaš govornu belešku.

FaceTime HD kamera

Slika je jasnija i oštrija. Najtamniji i najsvetliji delovi slike sada su još bogatiji detaljima. Mogućnost otkrivanja lica koristi Neural Engine za balans bele boje i ekspozicije radi još prirodnijih nijansi boje kože.Sistem tri mikrofona

Tri mikrofona koji
slušaju samo
tebe, a ne ono
što se događa
oko tebe.


Magic Keyboard

Prsti pevaju.

Kada tastatura omogućava savršeno kucanje, a pri tom i još mnogo toga, to se zove magija. Uz nove unapred programirane prečice, korisnim mogućnostima je još lakše pristupiti. Promeni jezik tastature, odgovori savršenim emotikonom, pronađi dokumenta uz Spotlight, brzo isključi obaveštenja uz mogućnost "Zabrana ometanja" – toliko toga je moguće samo jednim dodirom. Tasteri sa pozadinskim osvetljenjem i senzorom ambijentalne rasvete omogućavaju kucanje pri slabom osvetljenju.

Mehanizam makaza.

Zahvaljujući poboljšanom mehanizmu makaza, uživaćeš u kucanju na Mac računaru kao nikad do sad.Force Touch trackpad

Apsolutna
preciznost.
I puno prostora
za geste.

Touch ID

MacBook Air otključava se i zaključava jednim jedinim dodirom. Otiskom prsta možeš gledati filmove, kupovati aplikacije i pristupati zaključanim dokumentima ili sistemskim podešavanjima bez potrebe ponovnog unosa lozinke. Prilikom online kupovine uz Apple Pay, Touch ID automatski popunjava tvoje podatke za plaćanje i dostavu, bez deljenja podataka o tvojoj kartici.


Otključaj svoj Mac

Otvaraj dokumenta
zaštićena lozinkom.

Povezivanje

Puni, komuniciraj, gledaj, radi
i zabavljaj se.

Wi-Fi 6

Nova generacija Wi-Fi veze nije samo brža, već održava i jačinu veze na MacBook Air-u, bez obzira na to koliko se uređaja povezalo na istu mrežu.do 1,2Gb/s propusne moći9

Thunderbolt / USB 4

Ultra visoka propusnost u kombinaciji sa svestranošću. Thunderbolt ti preko istog ulaza omogućava i prenos podataka i punjenje i još služi kao video izlaz — a MacBook Air ima ih dva.

Punjenje

Eksterni dispejPrenos podataka
do 40 Gb/s9

Povezivanje
uređaja
  1. Testiranja je sproveo Apple u oktobru 2020. na predproizvodnim 13-inčnim MacBook Pro jedinicama sa Apple M1 čipom i 16 GB RAM-a. Performanse po watt-u odnose se na raspon maksimalnih performansi procesora i prosečne utrošene energije dobijen uz pomoć standardizovanih testova performansi. Poređenje je izvršeno na procesorima visokih performansi za prenosne i stone računare komercijalno dostupne u trenutku testiranja. Testiranja performansi sprovode se na posebnim računarskim jedinicama, a odražavaju približne performanse MacBook Pro računara.

  2. Testiranja je sproveo Apple u oktobru 2020. na predproizvodnim MacBook Air jedinicama sa Apple M1 čipom i 8-jezgarnim grafičkim procesorom, te na proizvodnim MacBook Air jedinicama sa 4-jezgarnim procesorom Intel Core i7 od 1,2 GHz, koji su svi konfigurisani sa 16 GB RAM-a i SSD-om od 2 TB. Testirano pomoću predizdanja programa Final Cut Pro 10.5 sa isečkom od 55 sekundi u formatu 4K Apple ProRes RAW sa rezolucijom od 4096 x 2160 i sa 59,94 sličice u sekundi transkodiranim na Apple ProRes 422. Testiranja performansi sprovode se na posebnim računarskim jedinicama, a odražavaju približne performanse MacBook Air računara.

  3. Testiranja je sproveo Apple u oktobru 2020. na predproizvodnim MacBook Air jedinicama sa Apple M1 čipom i 8-jezgarnim grafičkim procesorom, te na proizvodnim MacBook Air jedinicama sa 4-jezgarnim procesorom Intel Core i7 od 1,2 GHz i grafičkim čipom Intel Iris Plus Graphics, koji su svi konfigurisani sa 16 GB RAM-a i SSD-om od 2 TB. Testirano predizdanjem aplikacije Final Cut Pro 10.5 na projektu u trajanju od 10 sekundi. Korišćen je video snimak u formatu Apple ProRes 422 rezolucije od 3840x2160 i sa 30 sličica u sekundi. Testiranja performansi sprovode se na posebnim računarskim jedinicama, a odražavaju približne performanse MacBook Air računara.

  4. Testiranja je sproveo Apple u oktobru 2020. na predproizvodnim MacBook Air jedinicama sa Apple M1 čipom i 8-jezgarnim grafičkim procesorom konfigurisanim sa 8 GB RAM-a i SSD-om od 2 TB. Testiranjam reprodukcije filma u aplikaciji Apple TV meri se trajanje baterije pri reprodukciji HD sadržaja od 1080p uz svetlinu displeja postavljenu na 8 klikova od nule. Trajanje baterije zavisi od načina upotrebe i konfiguracije. Dodatne informacije potraži na www.apple.com/batteries.

  5. Testiranja je sproveo Apple u oktobru 2020. na predproizvodnim MacBook Air jedinicama sa Apple M1 čipom i 8-jezgarnim grafičkim procesorom, te na proizvodnim MacBook Air jedinicama sa 4-jezgarnim procesorom Intel Core i7 od 1,2 GHz, koji su svi konfigurisani sa 16 GB RAM-a i SSD-om od 2 TB. Testirano pomoću predizdanja aplikacija Xcode 12.2 i Create ML 2.0 sa modelom Action Classification stvorenim u aplikaciji. Testiranja performansi sprovode se na posebnim računarskim jedinicama, a odražavaju približne performanse MacBook Air računara.

  6. 1 TB = 1 bilion bajtova. Stvarni formatirani kapacitet je manji.

  7. Testiranja je sproveo Apple u oktobru 2020. na predproizvodnim MacBook Air jedinicama sa Apple M1 čipom te na proizvodnim MacBook Air jedinicama sa 4-jezgarnim procesorom Intel Core i7 od 1,2 GHz, koji su svi konfigurisani sa 16 GB RAM-a i SSD-om od 2 TB. Testirano pomoću alata FIO 3.23, veličine zahteva 1024 kB, testne datoteke od 150 GB i ulazno-izlazne dubine 8. Testiranja performansi sprovode se na posebnim računarskim jedinicama, a odražavaju približne performanse MacBook Air računara.

  8. Veličina ekrana se meri dijagonalno.

  9. Proračun brzina je teoretski i može varirati.

  10. Neke mogućnosti, aplikacije i usluge možda neće biti dostupne u svim regionima ili na svim jezicima.